torsdag 15. desember 2011

Forberedelser!

Når man skal planlegge en slik tur er det svært mye man må ta med i beregninga, finansiering, forsikringer, vaksiner, flybiletter, hotell osv.. På grunn av mange ulike faktorer ble det slik at vi ikke fikk avklart hvem som fikk reise før i slutten av september, vanligvis er dette avklart mye tidligere så de neste studentene vil nok få mye bedre tid til planleggingen:) Tenkte jeg skulle si litt om hva man kan/bør gjøre og huske på i planleggingsfasen;)

Finansiering:


Det er mye man må vurdere i forhold til finansieringen av studieturen da man i utgangspunktet betaler det aller meste selv. Det kan være lurt å starte sparingen tidlig. Jeg startet litt seinere enn noen av de andre jeg reiser med, men visst man ser bort fra mange andre uforutsette utgifter har det gått greit. Vi forsøkte og fordele det litt slik at man ikke må betale hele turen innenfor samme måned. I utgangspunktet har vi måtte legge ut for alle utgiftene selv, men heldigvis er det en del støtte man kan få tildelt:)






På grunn av at UiT har fått ekstra støtte til å gjennomføre et prosjekt med praksis i Sør Afrika, har også vi fått noe ekstra støtte som skal gå til blant annet vaksiner, transport o.l. Her fikk vi totalt 5000 kr, jeg er noe usikker på om dette beløpet vil være tilgjengelig for neste gruppe med studenter til Cape Town. I tillegg er det mulig å søke om støtte på 4000kr fra UiT. Dette gjøres etter praksisperioden er gjennomført, og må trolig dokumenteres med kvitteringer.



Praksis perioden vår regnes som et delstudie, del av utdanningen i utlandet som varer over 4 uker. Fremgangsmåte og skjema til søknad finner du her. Dette kan praksiskonsulenten på skolen være til stor hjelp med:)
Vi har søkt om reisestøtte fra Lånekassen og har fått tildelt full støtte på 8195 kr, hvor 70% er regnet som stipend og 30% i lån. For å søke om reisestøtte må man også ha søkt om vanlig stipend og/eller lån, ellers får du søknaden avslått. Her er det lurt å være tidlig ute da det kan være veldig lang behandlingstid i perioder.

Dersom du er hjemmeboer vil du i perioden du er i praksis regnes som borteboer. Dette fikser Lånekassen automatisk og du vil kunne få omgjort ca 3600 kr etter bestått eksamen:)


Fly og hotell:

Det er lurt å være så tidlig som mulig ute i forhold til å sammenligne priser fra ulike selskap og bestille. Vi brukte Kelkoo for å sammenligne prisene og skreddersy reisen til oss. Dette sparer utrolig mye tid fordi alle de ulike selskapene og reisene er representert. Vi endte til slutt opp med å bestille reisen med flyselskapet Turkish Airlines gjennom ebookers.no. og Norwegian. Norwegian har mange kampanjer iløpet av året, så her kan man spare veldig mye. Husk avbestillingsforsikring, og ta ut god tid mellom landingene!:)

Tromsø - Oslo tur/retur 1298 kr
Oslo - Cape Town tur/retur kom på ca 7907 kr.


Vi booket hotell for de første to ukene i Cape Town gjennom Booking.com. Vi valgte å bare bestille de to første ukene slik at vi kan se ann om vi ønsker å fortsette å bo der, i tillegg til at det er ca 2500 kr billigere per uke å ta bestillingen utenom bookingselskapet. Vi bestillte et leilighetshotell midt i sentrum, med to soverom, oppholdsrom, kjøkken, bad, vaskemaskin og balkong.


Per uke via booking.com: ca 6950 totalt (ca 1740 per pers).


Når hotellet tar kontakt kan det være greit å vite om at sør afrikanske banker har spesielt strenge regler i forhold til betaling til hotellene. Dette kan være en tidkrevende og omfattende oppgave, så det er viktig å ha god dialog med hotellet. Man kan måtte skrive under på opp til flere kontrakter, sende med kopi av bankkort og pass. Dette kommer av at det ikke skal være noen tvil for bankene om hotellet har vært i dialog med deg og at det har fått tilatelse til å trekke et spesifikt beløp.


Reiseforsikring

Jeg og samboeren min har familiereiseforsikring fra Gjensidige. Man må regne med å betale alt mellom ca 800 og 1600 kr for reiseforsikring som enkeltperson for bare et par uker. Reiseforsikringen må være på plass før man får dra på en slik studietur.




Vaksiner:




Det er få vaksiner som man er pålagt å ta i forbindelse med et praksisopphold i Cape Town. Det er pålagt å vaksineres mot gulfeber dersom man har vært i et land der gulfeberen er utbredt. Ellers er det flere vaksiner og tabeletter som er anbefalt.Vi tok vaksinene hos Vaksinasjonskontoret i Tromsø.

Man anbefales å ta påfyll av barnevaksinene polio, stivkrampe, kikhoste og difteri innen ca 10 år. Dette trenger ikke å ha noe å si for helsen under reisen, men dersom du er i kontakt med barn kan det ha noe å si for deres helse. Dette er en kombinasjonsvaksine.

Man bør ta både Hepatit A og B vaksinen dersom man skal være i nærkontakt med lokalbefolkningen over lengre tid slik som vi skal. Dette er også en kombinasjonsvaksine som tas over to ganger.

Tyfoid vaksinen er i form av tabeletter og bør tas seinest 3 uker før avreise.


Vi tok:
- Polio, stivkrampe, kikhoste og difteri
- Hepatitt A+B
- Tyfoid

Totalt kom dette på 1735 kr inkludert pris per konsultasjon.

Helsesøsteren vår så ikke at det var nødvendig med kolera (drikke) vaksinen, da det er ganske renslig i Cape Town. Åshild og Solveig hadde derimot fått beskjed om at det var anbefalt. Vaksinen koster ca 4-500kr.





Christel:)
Christina:)







Solveig:)

Åshild:)



















Kredittkort


Det kan være lurt å ha med seg et kredittkort fordi det regnes som tryggere i bruk enn f.eks vanlig visakort. Eventuelt kan man ta med seg et ekstra kort om man har. Dersom du mister et kort eller blir frastjelt det har du noe i reserve.




1 kommentar:

  1. Hello Christel, You left a lovely comment on my blog and I wanted to email you a question but I can't seem to locate your email address. Could you please email me? Thank you so much. You can find my email address in my blogger profile. I would have left it here, but because of spam, I decided not to ! Have a lovely day!

    SvarSlett